środa, 11 maja 2016

Karmelowe jabłka zapiekane na kruchym cieście!

Masz ochotę na coś słodkiego? A może chcesz wykorzystać jabłka? To właśnie idealny przepis!





Ciasto kruche:

300 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego
100 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

Nadzienie :

1,5 kg jabłek, jędrnych i twardych
sok z 1 cytryny1/3 szklanki cukru
2 łyżki wody
25 g masła
3 łyżki skrobi ziemniaczanej




Do miski dodać mąkę i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć masło w mące ,aż będą okruchy. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto aż uformuje kule. Schłodzić w lodówce.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.. Na patelnie wsypać cukier i wlać wodę. Gotować na średnim ogniu, aż powstanie karmel. Dodać masło i dobrze wymieszać. Na patelnie włożyć jabłka i wymieszać. Smażyć przez kilka minut aż nadmiar wody z jabłek odparuje. Skrobię rozpuścić w kilku łyżkach wody i dodać do jabłek z karmelem. Dobrze wymieszać i pogotować przez minutę.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.  Ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć nim dowolną blachę (najlepiej do tarty) i nakłuć widelcem. Pozostałą część ciasta ponownie zagnieść. Włożyć formę wyłożoną ciastem do piekarnika i piec przez 10 minut. Wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na nie jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wyciąć z niego paski , aby zrobić kratkę na cieście. Udekorować wierzch kratką i włożyć z powrotem do piekarnika. Piec przez 40 minut. Ciasto pokroić lub wyłożyć łyżką na talerze, jak kto woli :D








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz