Masz ochotę
na coś słodkiego? A może chcesz wykorzystać jabłka? To właśnie idealny przepis!
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego
100 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie :
1,5 kg jabłek, jędrnych i twardych
sok z 1 cytryny1/3 szklanki cukru
2 łyżki wody
25 g masła
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Do
miski dodać mąkę i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć masło w mące ,aż będą okruchy. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto aż uformuje kule.
Schłodzić w lodówce.
Jabłka
obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.. Na patelnie wsypać cukier
i wlać wodę. Gotować na średnim ogniu, aż powstanie karmel. Dodać masło i
dobrze wymieszać. Na patelnie włożyć jabłka i wymieszać. Smażyć przez kilka
minut aż nadmiar wody z jabłek odparuje. Skrobię rozpuścić w kilku łyżkach wody
i dodać do jabłek z karmelem. Dobrze wymieszać i pogotować przez minutę.
Piekarnik
rozgrzać do 190 stopni. Ciasto wyjąc z
lodówki i rozwałkować. Wyłożyć nim dowolną blachę (najlepiej do tarty) i nakłuć
widelcem. Pozostałą część ciasta ponownie zagnieść. Włożyć formę wyłożoną
ciastem do piekarnika i piec przez 10 minut. Wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć
na nie jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wyciąć z niego paski , aby
zrobić kratkę na cieście. Udekorować wierzch kratką i włożyć z powrotem do piekarnika. Piec przez 40 minut. Ciasto pokroić lub wyłożyć łyżką na talerze, jak kto woli :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz