Kremowe awokado, słodkie bataty i przepyszna sałatka, o czym więcej marzyć? Przepis ,w którym zakochacie się od razu! Polecam wszystkim miłośnikom awokado i batatów!
Składniki na 2 porcje:
2 awokado
1 duży batat
1 cebula
2 laskie selera naciowego
puszka pomidorów krojonych
przyprawy :
słodka papryka, chili, sól pieprz, cynamon
Składniki na sałatkę:
pęczek jarmużu, czyli około 7 liści
1 duże jabłko
garść migdałów
1 łyżka soku z cytryny
pestki z granata
Składniki na sos do sałatki:
4 łyżki oliwy
4 łyżki musztardy
5 łyżek miodu
4 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
Cebulkę
drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Pokroić również selera naciowego i wrzucić
na patelnie. Dodać przyprawy i podsmażyć wszystko chwilę na średnim ogniu. Pokroić
bataty w mała kostkę i wrzucić na patelnie. Zalać wszystko pomidorami i dusić
do miękkości. Płyn powinien odparować,a farsz byc gęsty. Doprawić solą do smaku
i odstawić patelnie z ognia.
Awokado
przeciąć na pól i wyjąc pestkę.
Łyżką wyjąć
trochę miąższu z awokado i je nafaszerować. Piec przez 30 min w piekarniku w
180 stopniach.
Jarmuż
oddzielić od twardych łodyg i zblanszować w osolonej gotującej sie wodzie.
Wysuszyć w
suszarce do sałaty.
Jabłka
pokroić w średnią kostkę i polać sokiem z cytryny, aby nie zaczerniały.
Migdały
podprażyć na patelni i posiekać. Wszystkie składniki na sos wymieszać razem. Do
miski dodać jarmuż, jabłka i migdały i całość polać sosem. Przełożyć do czystej
miski i posypać pestkami granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz